Veronica Franco – Frumusetea venetiana a tuturor timpurilor

Veronica Franco

Veronica Franco este o renumita curtezana renascentista venetiana al carei corp este o raritate extrema a tuturor timpurilor. Poet si filozof, Veronica Franco care facea parte din tagma femei sex isi petrecea noptile cu Henry al III-lea, regele Frantei, atunci cand era invitat la Venetia. S-a nascut la Venetia, cunoscuta printre cele mai faimoase femei sex, educata si frumoasa, capabila sa concureze cu curtezanele vechii Atene. Tatal ei, Agostino Francesco Franco, era un comerciant nobil care avea propria sa stima. Mama ei insa, Paola Vanozzi Fracassa, era una dintre cele mai scumpe femei sex din Venetia. Familia Franco facea parte dintre citadinii originari – o casta profesionala, o fraternitate religioasa constitutiva si birocratia guvernamentala a Venetiei. Veronica a fost educata intr-o atmosfera de moralitate libera, formata cu lectiile cadrelor didactice private, la fel ca si cei trei frati ai ei.

A invatat frumoasele maniere

Salonul curtezanei Vanozzi Fracassa a fost vizitat de oameni remarcabili ai Renasterii: mari ganditori, scriitori si artisti, care au fost urmariti cu atentie de tanara Veronica. Ei au participat la educatia ei, au ajutat-o sa scrie eseuri in limba franceza, latina, au invatat-o sa tina harfa si peria elegant si ferm in mana.  Pana la varsta de 14 ani, fiica lui Vanozzi a invatat frumoasele maniere, etichetele, limbi straine si stiintele, a scris poezii, a jucat piese de teatru. Marele artist Jacopo Tintoretto care a venit la salonul Vanozzi, odata ce a vazut-o pe Veronica, a intrat in sala si apoi a disparut, fara a mai intra in dormitorul mamei sale. Multumit de frumusetea  Veronicai,  Tintoretto a abandonat mangaierile Vanozziei si a dorit sa scrie un portret al fiicei acesteia.

Ori la altar, ori la manastire

Veronica era frumoasa, iar Tintoretto i-a pictat repede portretul „Femeie, deschide-ti pieptul”. Dupa acest episod, Vanozzi a facut totul pentru a scapa rapid de fiica ei, pe care o considera un rival periculos. Sotul ei, Signore Franco, a gasit un mire pentru fiica Vanozziei, un doctor pe nume Paolo Panitza, bogat si cu legaturi extinse, ai caror pacienti erau din randul aristocratiei venetiene. Vazand ca acesta este in varsta de 45 de ani, gras, chel, lipsit de scrupule si patologic, Veronica a fost speriata. Insa,  parintii ei erau hotarati.  Sau la altar sau la manastire. Casatoria lor a fost de scurta  durata, inregistrarile aratand ca, pana la varsta de 18 ani, Veronica Franco s-a despartit de sotul ei, cerandu-si zestrea (testament 10 august 1564).

Veronica s-a adresat mamei pentru ajutor, a invatat repede si a devenit o profesionista a categoriei de elita cortigiana onesta, fiind una dintre acele femei sex a functionarilor de rang inalt, iar mama ei care locuia in Campo Santa Maria Formosa ducand o viata publica deschisa. Veronica Franco nu avea nici macar 20 de ani, cand, in 1565, ea se afla pe „Lista tuturor curtezanelor majore si respectate din Venetia”. Venitul ei ii permitea sa mentina o casa mare, slujitori, si, s-a zvonit ca atunci cand isi schimba locul de resedinta, „mutarea casei Veronicai era ca mutarea reginei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *