Muncește în siguranță folosind echipamentele de protecție adecvate

echipamente de protectie

Echipamentele individuale de protecție se referă la acele echipamente care trebuie purtate pentru ca munca să se desfășoare în siguranță și care au drept scop protejarea purtătorului de accidente și răniri.

Echipamentele de protecție reduc șansele expunerii purtătorului la pericole, acționând ca o barieră. Diferitele tipuri de echipamente protecția muncii pot fi clasificate ca echipamente de protecție pentru ochi, echipamente de protecție pentru piele, echipamente de protecție ale auzului, echipamente de protecție pentru respirație, echipamente de protecție pentru cap, îmbrăcăminte de protecție și încălțăminte de lucru.

Echipamente de protecție pentru piele  – Agenții chimici, agenții fizici și agenții biologici sunt câțiva din factorii de care organismul trebuie să se protejeze. Agenți cum ar fi aerosoli, radiații, temperaturi extreme, paraziți, suprafețe contaminate, etc  sunt foarte periculoși și sunt considerați a avea un risc ridicat de a provoca leziuni permanente ale pielii. Unele exemple obișnuite de echipamente de protecție ale pielii sunt reprezentate de mănuși, încălțăminte de lucru, scuturi pentru fețe, haine, jachete și șorțuri de cauciuc.

Echipamente de protecție pentru ochi – Leziunile oculare apar din cauza particulelor mici și mari din aer. Particulele cum ar fi praful, sticla spartă, așchii de lemn, nisipul și cimenturile sunt câteva exemple care cauzează aceste leziuni. Alte leziuni pot apărea prin intermediul substanțelor chimice și ai altor agenți sub formă de lucrări de sudură, raze de lumină etc. Ochelarii de protecție cu scuturi laterale, ochelarii de protecție, vizierele de protecție sunt tipurile de echipament utilizate pentru a proteja ochii de rău.

Echipamente de protecție pentru auz- Problemele auzului sunt cele mai frecvente în industria prelucrătoare și apar fără ca persoana afectată să realizeze. Este un proces inconștient, care este cauzat de nivelurile de zgomot care depășesc limita recomandată. Protecția tipică a auzului vine sub formă de antifoane interne, antifoane externe sau dispozitive electronice de protecție.

Echipamente de protecție pentru respirație – utilizatorii sunt protejați împotriva respirației în aerul contaminat care dăunează sistemului respirator în organism. Există mai multe tipuri de echipamente precum măști, filtre, semimăști, măști integrale și alte accesorii și consumabile.

Echipamente de protecție pentru cap- Aceste tipuri de echipamente sunt mai frecvent utilizate în sectorul construcțiilor și pot îmbrăca forma de căști de protecție.

Îmbrăcăminte de protecție – Acest tip de îmbrăcăminte este proiectat cu materiale testate științific pentru a oferi protecție maximă utilizatorului. Haine de laborator, jachete cu vizibilitate înaltă, veste balistice, pantofi de lucru sunt exemple de astfel de îmbrăcăminte. Fiecare angajator este obligat prin lege să  asigure uniformele și uneltele de protecție corespunzătoare iar acestea să fie furnizate angajaților ce își desfășoară activitatea în condiții de muncă periculoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *