O casă din lemn sau din cărămidă?

casa din lemn

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebări din ultimii ani pentru cei ce îşi doresc sa aibe propria locuinţă.

Ce fel de casă să-mi construiesc? Ce tip de construcţie ar fi cel mai potrivit sub toate aspectele, mai ales cel financiar?

Mult timp, construcţiile din cărămidă, BCA, plăci prefabricate din beton, cu structura solidă, proiecte complexe, echipe numeroase de muncitori, durată mare de executie, au fost favoritele românilor.

Accesul la informaţii din ultimele decade, au schimbat opţiunile în materie de construcţii, numărul celor ce-şi doresc o casă din lemn fiind în continuă creştere.

Cunoscute mai mult sub denumirea de case “americane” sau “canadiene”, avantajele caselor din lemn sunt multiple:

 • sunt mai ieftine cu  aproximativ 30-40% decât cele din cărămidă;
  – se execută rapid, într-o lună, maximum trei luni, in funcie de proiectul ales, de materialele solicitate;
  – sunt flexibile şi uşoare, fiind chiar transportabile în diferite locaţii, în funcţie de interesul şi dorinţele proprietarilor;
 • – în caz de cutremur sunt destul de rezistente şi nu la fel de periculoase precum construcţiile din cărămidă, din materiale solide;
  – sunt bune izolatoare termic, pierderile de căldură fiind mai mici decât la casele din cărămidă;
  – spaţiul interior poate fi uşor compartimentat sau modificat; fiind case uşoare, nu necesită prea mulţi stâlpi de susţinere, ceea ce face ca spaţiul interior să fie uşor de modelat;
 •  nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte tipul terenului putând  fi amplasate şi pe terenuri slabe sau nisipoase.

Calităţile principale ale lemnului, îl fac un material excelent pentru construcţii, lemnul fiind un element natural, ecologic, ceea ce face ca şi construcţiile din lemn să fie mult mai sănătoase.

Se spune că o casă de lemn „respiră” şi nu suferă din cauza vaporilor. Popoarele nordice  preferă această tehnologie, ceea ce demonstrează că ele sunt eficiente în lupta cu temperaturile foarte scăzute, casele norvegiene şi suedeze fiind realizate după metoda sandviş.

Bineînţeles,  dezavantaje există şi în cazul caselor din lemn:

– „trăiesc” mai puţin decât cele din cărămidă; constructorii apreciază că durata de viaţă a unei case din panouri de lemn este cu 20-30% mai scurtă decât a uneia din cărămidă. Totuşi, cum bine ştim, există biserici de lemn şi case bătrâneşti construite din lemn masiv, care au rezistat în timp mai mult decât palatele din oraşe;
– nu asigură o izolare fonică perfectă;
– întreţinerea în timp este migăloasă şi cere bani; la un interval de cinci-şase ani trebuie verificate cu atenţie şi făcute toate reparaţiile necesare;

sunt vulnerabile la insecte si alti daunatori( termite, viermi de lemn), la factori abiotici naturali ( soare, foc, apa, etc). Din fericire, există tratamente pentru oricare dintre aceste situaţii, inconvenientul fiind ca aceste tratamente trebuiesc repetate periodic, la câţiva ani distanţă.
– nu pot fi prea înalte,  o casă de lemn nu trebuie să aibă mai mult de două etaje, spun specialiştii, pentru că ea nu va fi stabilă.

În concluzie, rămâne ca fiecare dintre noi să alegem ceea ce ne caracterizează mai mult: căldura si naturaleţea unei case din lemn sau tradiţionala si deja brevetata casă din caramidă. Oricare alegere este la fel de bună cât timp corespunde propriilor dorinţe şi năzuinţe!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *