Iluminatul ca parte a designului interior

O tusa importanta a designului interior al unei camere, indiferent de destinatia acesteia, este asigurata de catre elementele care iau parte la iluminat.

Evident, majoritatea se orienteaza in functie de bunul simt nativ. Nimeni nu va folosi o lustra complicata pentru a ilumina bucataria sau baia. Principalul criteriu urmat de fiecare dintre noi in alegerea corpurilor de iluminat este destinatia finala a unei incaperi.

Cum integram insa componenta iluminat in cadrul designului interior conceput de catre un specialist la indicatiile noastre sau alcatuit exclusiv pe baza bunului gust si a orientarii personale?

Raspunsul nu este unul simplu deoarece trebuie sa tina seama de o serie de criterii obiective, respectiv destinatia incaperii, dimensiunea acesteia, expunerea fata de lumina naturala, stilul de mobilare ales si dispunerea pieselor, numarul corpurilor de iluminat care vor participa la ambianta generala si, nu in ultimul rand, capacitatea financiara de care dispunem.

In ansamblu, problema iluminatului unei camere in functie de destinatia acesteia nu trebuie lasat pe ultimul plan sau, altfel spus, nu trebuie sa ajunga pe ultimul plan al preocuparilor noastre de design interior. Daca vom recunoaste valoarea ambientala a iluminatului interior, atunci si optiunile noastre vor fi orientate catre un echilibru al intregului ansamblu.

In situatia fericita a consultarii unui designer de interior vom avea garantia celor mai inspirate alegeri. Acesta ne va sugera, desigur, crearea unor ”insule” de mobilier cu functionalitate distincta, respectiv locul de luat masa, spatiul destinat lecturii sau cel de relaxare. Fiecare zona va avea parte de o iluminare speciala. In functie de inaltimea camerei, se poate renunta la iluminatul central, in favoarea iluminatului personalizat, o optiune deosebit de moderna. Toate acestea trebuie comunicate din timp constructorului pentru configurarea instalatiei electrice in mod corespunzator, respectiv aducerea cablurilor cat mai aproape de pozitia finala, inainte de finisarea peretilor. Sa nu uitam ca instalarea unor corpuri de iluminat impune si montarea intrerupatoarelor necesare care trebuie sa fie amplasate cat mai la indemana, cu discretie si eleganta. Pe Evalight putem gasi cele mai bune corpuri de iluminat la preturi accesibile.

In cazul in care ne vom asuma rolul de diriginte de santier, sa nu uitam ca intregul consum electric al casei, in care trebuie sa includem cu predilectie toate electrocasnicele, va trebui corelat in mod judicios cu rezistenta intregii instalatii electrice, pentru a evita dificultatile si neplacerile ulterioare.

Revenind la amplasarea corpurilor de iluminat pentru a completa designul interior al unei camere, sa nu uitam ca acesta este destinat sa asigure o ambianta cat mai placuta si cat mai functionala. Sub niciun motiv, o lustra, o aplica, un spot sau o veioza nu trebuie sa iasa din decor, deranjand privitorul sau obosind ochii. Totalitatea corpurilor de iluminat dintr-o camera trebuie sa asigure un nivel de iluminare cat mai bun, o atmosfera intima si relaxata, evitand astfel conuri de umbra sau colturi neiluminate.

Armonizarea generala a corpurilor de iluminat cu stilul mobilierului unei camere este ideala. Si in acest caz un sfat avizat ne poate ajuta sa evitam greselile de design. Incepand de la mobilierul stil si continuand cu cel rustic sau de inspiratie minimalista sau industriala, este indicat sa-i cautam fiecarui ansamblu de mobilier acel corp de iluminat ”pereche”, care il va pune cel mai bine in valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *