De ce e recomandat sa alegi vata bazaltica pentru izolatii

Vata bazaltica

Stim foarte bine ca o locuinta trebuie sa aiba o izolatie buna, pentru a mentine un anume nivel de confort si pentru a tine la distanta eventualele probleme legate de aparitia mucegaiului, igrasiei sau condensului. Optiunile sunt diverse in acest caz, in materie de izolatii existand diverse tipuri de solutii, fiecare cu avantaje, dar si cu o parte de neajunsuri. Dintre toate materialele pentru izolatii, se remarca insa unul care prezinta mai multe avantaje decat celelalte. Este vorba despre vata bazaltica.

Spre deosebire de polistirenul expandat sau extrudat, celuloza sau spuma poliuretanica, vata bazaltica prezinta proprietati fizico-chimice performante, care ii confera o gama larga de utilizari in tot ceea ce priveste domeniul izolatiilor. Este recomandata de specialisti atat in izolarea constructiilor civile, cat si a celor industriale, indiferent de cerinte sau asteptari.

Ce suprafete pot fi izolate cu ajutorul vatei bazaltice? Raspunsul este unul multiplu: de la mansarde si poduri pana la peretii halelor metalice, de la pereti despartitori pana la fatade ventilate sau plafoane false, toate aceste spatii pot fi supuse izolarii cu vata minerala bazaltica.

Dupa cum spuneam si anterior, proprietatile fizico-chimice ale acestui material ofera o serie de avantaje pe care alte solutii de izolatii nu le pot garanta. Care ar fi aceste atuuri? In cele ce urmeaza va oferim o scurta prezentare a acestora.

Avantajele izolarii cu vata bazaltica

Eficienta termica si economia de energie reprezinta principalul avantaj adus de izolatia cu vata bazaltica. Acest material are un coeficient de conductivitate termica foarte scazut, ceea ce ii permite sa izoleze termic intr-un interval de temperatura foarte amplu: de la -50 grade Celsius pana la 700-1000 grade Celsius.

Un coeficient de conductivitate termica scazut se traduce direct intr-un transfer termic foarte redus intre interiorul si exteriorul locuintei, ceea ce inseamna implicit si scaderea costurilor cu incalzirea. Pe timp de iarna, caldura va fi mult mai bine pastrata intr-o locuinta izolata cu vata bazaltica, iar in timpul sezonului cald atmosfera racoroasa va fi de asemenea pastrata in orice incinta.

Plecand de la avantajul economiei de energie, devine evidenta utilizarea frecventa a izolatiilor cu vata minerala bazaltica in diverse domenii si aplicatii. In constructii civile si rezidentiale, vata bazaltica deserveste izolatiilor peretilor exteriori si interior, a planseelor, mansardelor sau teraselor. Pentru constructiile industriale din beton si beton armat se dovedeste de asemenea potrivita, insa este utilizata si pentru instalatii ce functioneaza la temperaturi ridicate, in special la tevi si conducte de diverse tipuri.

Rezistenta la umiditate constituie o alta caracteristica pe care o ofera orice sistem de izolatie cu vata bazaltica. Fibrele de vata minerala sunt tratate cu o substanta hidrofoba, iar materialul in sine ajunge sa nu absoarba apa si sa nu reactioneze chimic cu ea. Structura fibroasa poate sa permita in unele cazuri retinerea temporara a apei, insa acea cantitate de apa retinuta poate fi eliminata foarte usor.

Proprietatile ignifuge ale vatei minerale o recomanda pentru orice situatie in care se impun solutii suplimentare de protectie impotriva focului. Vata bazaltica nu arde, nu intretine incendiul si nu emana gaze nocive sub actiunea directa a focului. Produsele din vata minerala bazaltica isi pastreaza perfect proprietatile termoizolante intr-un interval de temperatura situat de obicei intre -50 si 250 grade Celsius. Utilizarea eficienta poate avea loc si la temperaturi de pana la 1000 grade Celsius, insa odata ce este depasit acest nivel fibrele materialului sunt distruse.

Un alt avantaj demn de luat in seama este reprezentat de durabilitate. Acest material folosit pentru izolatii este un produs realizat din roca bazaltica, inerta din punct de vedere chimic si biologic. Acest lucru se traduce prin faptul ca vata bazaltica nu este corodata si nu corodeaza, nu este atacata de fungi sau microorganisme, nu poate constitui hrana pentru daunatori precum insecte sau rozatoare si nu putrezeste. Structura isi pastreaza un timp indelungat aceiasi parametri, grosimea unui strat de vata bazaltica fiind redusa cu maximum 2,5 mm intr-un interval de 10 ani.

Intrucat nu putrezeste si nu favorizeaza dezvoltarea microorganismelor, ciupercilor sau bacteriilor, vata minerala bazaltica este un material ecologic. Nu dauneaza sanatatii si nu polueaza mediul, asigurand in acelasi timp un confort termic superior pentru oricine alege izolatii cu acest material.

Alaturi de proprietatile excelente de izolare termica si durabilitate se afla si protectia impotriva zgomotului. Vata bazaltica folosita in izolatii ofera si izolatie fonica, structura fibroasa a materialului permitandu-i o absorbtie acustica excelenta. Protectia impotriva zgomotului este cu atat mai eficienta cu cat si grosimea stratului de vata bazaltica utilizat pentru izolatii este mai mare. Ca exemplu, un singur strat de o grosime de 200 mm poate atenua zgomotul cu pana la 45 decibeli. Informativ, reducerea cu doar 10 decibeli a zgomotului echivaleaza cu o injumatatire a intensitatii sunetului.

Adaptabilitatea si manevrabilitatea facila constituie de asemenea avantaje ce recomanda alegerea vatei minerale bazaltice pentru orice situatie. Materialul izolator este disponibil in forme variate. Rolele si placile de vata minerala sunt utilizate de obicei pentru izolatia peretilor, pardoselilor sau mansardelor, existand de asemenea si vata bazaltica in varianta vrac. Aceasta din urma poate fi utilizata in diverse moduri, in special pentru a umple sau izola prin suflare suprafete mai greu accesibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *