Insomnia

Insomnie

Printre tulburările de somn, insomnia este cea mai frecventă. Dacă majoritatea insomniilor sunt legate de probleme relativ inofensive, tulburările de somn pot fi, uneori, semnul unei boli. Când tulburările de somn se prelungesc, acestea au repercusiuni negative asupra sănătăţii fizice şi psihice. În cazul acesta nu ezitaţi să consultaţi un medic!
Ce este insomnia? Insomnia cronică afectează un număr destul de mare de persoane. Ea este severă în 6-9% din cazuri. Există mai multe tipuri de insomnie:

 • Insomnia de adormire este cea mai frecventă. Persoana se culcă la ora obişnuită şi după două trei ore mai târziu încă nu a adormit.
 • Insomnia de la miezul nopţii. Persoana se trezeşte de mai multe ori pe noapte, adormind greu înapoi.
 • Insomnia de dimineaţă. Persoana adoarme fără probleme dar se trezeşte la ora patru, cinci dimineaţa, nemaiputând adormi.
 • Insomnia totală. Acest tip de insomnie este rară. Persoana rămâne trează toată noaptea.

La unele persoane se observă o inversare de a ritmului de somn: dorm ziua, nu noaptea.

Care sunt cauzele insomniei? Anxietatea şi stresul stau la baza unui somn de proastă calitate, precum şi factorii de mediu: zgomote, mutarea în altă casă. Uneori altele sunt problemele care provoacă tulburările de somn: sforăitul, durerile, o saltea proastă, excesul de cofeină sau de alcool. Dacă marea majoritate a insomniilor sunt legate de perturbări psihologice relativ inofensive, tulburările de somn pot fi semnul unei boli fizice. Insomnia poate semnala prezenţa diabetului,a hipertiroidiei, a unei boli infecţioase, a unor probleme cardiovasculare, a unor tulburări neurologice sau a artrozei. Unele medicamente precum corticoizii sau unele decongestionante precum şi nicotina pot fi cauze ale insomniei. Insomnia din mijlocul sau de la sfârşitul nopţii poate fi semn de depresie.

Care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze? Somnul este esenţial pentru echilibrul nostru iar lipsa acestuia poate avea repercusiuni negative asupra calităţii vieţii precum şi asupra sănătăţii fizice şi psihice. Dacă insomnia se repetă de două, trei ori pe săptămână mai mult de trei săptămâni la rând, dacă te trezeşti obosit în fiecare dimineaţă sau ai stări de somnolenţă pe parcursul zilei nu ezita să consulţi un medic.

Ce se poate întâmpla dacă o insomnie nu este tratată? Uneori insomnia poate ascunde o depresie. Este foarte important să consulţi un medic. O insomnie instalată nu trebuie neglijată. Lipsa somnului are consecinţe negative asupra vieţii de familie, a vieţii sociale şi profesionale. Persona care suferă de insomnie poate intra rapid într-un cerc vicios.

Câteva sfaturi pentru a dormi mai bine:

 • Nu consuma băuturi stimulante după ora 16:00: cafea, ceai, sucuri pe bază de cafeină.
 • Evită alcoolul seara.
 • La cină mănâncă ceva uşor.
 • Păstrează camera la o temperatură potrivită: 18-20 grade.
 • Fă sport în timpul zilei.
 • Înainte să dormi fă activităţi relaxante precum citirea unei cărţi, ascultă muzică relaxantă.
 • Pune-te la culcare cam la aceeaşi oră.

Medicamente. În caz de insomnie nu se recomandă luarea medicamentelor fără a consulta înainte medicul. Somniferele sunt medicamente care facilitează somnul. Dacă insomnia este cauzată de boli: antidepresive, neuroleptice, anxiolitice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *