Gata cu digestia dificila!

probleme cu digestia

Intestine care fac zgomot, balonări….

Digestia se transformă uneori într-un traseu presărat cu tot felul de piedici şi de capcane! Mai ales atunci când am luat o masă copioasă şi am consumat nişte alimente foarte condimentate! Care este cauza? Un stomac fragil sau un sistem digestiv leneş fără să ştim neapărat de ce. Cauzele ar putea fi genetice, dar încă nimic nu a fost demonstrat. Explicaţia cea mai probabilă: modul nostru de viaţă. Stres, mese luate pe fugă, consumăm prea multe sandwich-uri şi prea puţine legume… Ştiaţi însă că este de ajuns pur şi simplu să schimbaţi doar câteva alimente pentru ca digestia voastră să se desfăşoare într-o pace deplină?

Regulile de bază.

Faceţi-vă plinul de fibre. Fibrele sunt foarte des date la o parte în favoarea unor mese care conţin numai proteine şi care sunt bune pentru siluetă. Fibrele sunt însă cheia pentru a „trezi” un sistem digestiv leneş. Umflându-se datorită apei, aceste substanţe vegetale ajută alimentele să „coboare” mai uşor şi facilitează munca intestinelor.

Trebuie să consumaţi cel puţin 50 de grame de fibre pe zi pe care le puteţi găsi în fructele şi legumele cu coajă sau în cerealele integrale. Iată un exemplu de meniu: 2 porţii de 100 de grame de legume verzi, 2 fructe, 2 felii de pâine integrală, 50 de grame de nuci sau de migdale.

În schimb aveţi grijă în cazul anumitor legume – anghinare, varză, ciuperci, dar şi la legumele uscate care favorizează balonarea. Consumaţi-le cu moderaţie!

Faceţi-vă timp să mâncaţi. Aşteptând să apară senzaţia de saţietate, veţi mânca mai puţin şi nu vă veţi mai simţi atât de grei după masă. Mestecând foarte bine fiecare îmbucătură, veţi favoriza secreţia de salivă care ajută stomacul să îşi facă treaba.

Faceţi mişcare. Un minimum de mişcare este de ajuns. Trebuie să ştiţi un lucru: cu cât ne mişcăm mai puţin, cu atât masa pe care o consumăm se va digera mai greu. Pentru a accelera tranzitul faceţi plimbări după mese, sport, cel puţin 30 de minute, o dată sau de două ori pe săptămână.

Puteţi opta pentru disciplinele mai relaxante, cum ar fi yoga. Cel mai adesea problemele digestive apar atunci când avem o problemă la birou, atunci când ceva ne macină, pe scurt, suntem stresaţi. Stresul poate provoca sau agrava durerile gastrice. Pentru o digestie zen, apelaţi la metodele de relaxare!

Când să vă îngrijoraţi? În caz de diaree sau de constipaţie, uneori alternate, dureri de stomac, balonări… aceste probleme pot ascunde „sindromul intestinului iritabil”. Este o problemă a aparatului digestiv care atinge 10, 20% din populaţi, în special femeile. Cel mai bine ar fi să consultaţi însă în cazul în care apar aceste simptome medicul gastroenterolog pentru a confirma diagnosticul şi pentru a înlătura alte bănuieli cum ar fi cancerul de colon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *